Monday, August 31, 2009

ape istimewanye september

salam ramadhan..
sedar tak sedar [eventho aku sgt sedar] dah masuk hari keseblas dah pose..n now dah september dah pn..yeyy!!tak lame lagi nk raye..tak lame lagi jugak nk celebrate birthday..ooowwhhh..sudah tua..bezanya birthday kali ni sbb dah bertahun smbut birthday dlm bulan puasa..sgt byk rahmat kan kan..tapi kali ni sambut hari mensyukuri ibu lahirkan aku dibulan syawal..hee.. [ade possibility tak agak2nye aku dapat duit raye berganda??] ish3..jgn tamak ya chapa dadia!!

persiapan raye stakat ni blum buat pn lagik..ntah nape smagat blum dtg lagi..tapi kuih raye udah semangat...siap order online dari auntie nani..emak kepada hanis zalikha..bdak ini sgt pndai berblog..berduyun2 org bace..marila link kalo nk bace.. [ish3..knape promote hanis plak niyh??] so nnt by 14sept mak die akan hantar kuih raye kat um ni..aku nk g umah die yg kat bukit jelutong tu kang sesat lak..hoho...

ok..balik kpd tajuk istimewa bulan sept..bulan ni aku masuk 22thun..topek lak jadik 23..ish3..smakin hampir umur 24.. [apekah??ade perancangan ke ni??] tade2..blaja pn blum abes lagi..insyaALLAH ujung tahun ni aku abes blaja..n mgkin juge ini raye terakhir aku dpt duit raye..yerla..kalo ko dh keje..ko la kasik duit raye.. so haruslah tahun ni kompol duit raye terbanyak sampai mampu bli takasima punya treadmill..hoho..besar nyer impian..

kemungkinan jugak topek tercinta tu raye2 ni die dpt scholar..yela..chapa kan dah dpt awal2 aitu..n alhamdullilah topek pn dah dpt surat yg ayatnye SUKACITA dan bknye DUKACITA..so tak lame lagik blh merasa hadiah terbesar dari topek sempena bday.. [ish3..berangan lagi..mcm arr topek nk kasik hadiah..kan kan kan] blh tak chapa tak bagi topek hadiah??balas dendam taun lps..hee..

ape je la entry kali ni..pnuh dgn impian tapi blum sure jadik reality...

Sunday, August 23, 2009

berpicnic di sg kanching


duhai blog..meh nk update skit bout our journey or sort of picnic which make us unite as the super duper senior of physic department..huu...

akhirnye saat yg paling sumer org tunggu berlaku gak..n paling best aku sgt happy coz mmg dh lame tak main air terjun..

venue:sg kanching..or ayah called it templer park eventho aku dah juta kali ckp picnic kat sg kanching..die still nk ckp templer park..ok ok..ayah menang la..

perjlnan yg penuh ranjau dan duri ni..lets start the story..plus akn byk gmbr yg blh buat sume org muak tgk..hambeek ko..i tetap lyke..

ok..mlm b4 tu,we all gather kat umah nad..aku,umai,lin n nad..msti la kna ade nad kan..name pn nk g umah nad..ape daa..ok2..kitorg selaku ajk makanan tidak terlantik..again!!aku jdik makanan nyer org...so no wonder la aku sebambam ini ye kawan2..

yang bestnye aku sendrik pn cam tak caye je aku mampu memasak..huhu..ya rite..aku mmg tak pndai masak..tpi mlm tu....pergh..berpeluh2 aku masak...maybe tu la secret recipenye kowt..haha..si lindut pn suplo ribu kali kuar dapur sbb nk lap peluh..akhirnye penat lelah kitorg dibantu asst nad n umai menjadila menu kitorg..aym siap dimarinade sbyk 6ekor n bihun goreng yg mmg sedap plus sgt bertahan lame...punye la aku riso die basi..rupenya sampai ptg tu still elok n sedap..
ok citer pagi tu lak..sume org dah siap2 nk gerak si umai yg kelibut skit ni pn jadi tak keruan..abes dikuncinye umah si nad dgn anak kunci still kat dlm umah...oohh..gelabah sume org seketika..then nad solve it by taking the spare key at her sys house which is not so far from her house..ok..so settle one thing..
next..kitorg dikejutkan dgn si saii lak..moto die wat hal..adoi..tu la asyik depend kan memem..moto pn majuk..tpi tu pn settle coz he decide tuk naik tren je..

next si pedro lak msg ckp mak die lupe anta kete..adoiyai..ni lagi pening sbb aku naik kete die..jgn lak ckp sape takde kete kna tinggal..mati aku nanges seng
sorg..tpi akhirnye solve gak sbb die berjaya gi amik kat opis mak die kat putrajaya eventho sesat melarat smpai kna gerak kul seblas lebey tak silap..then mat toy pn tak dpt join sbb demam..terkeciwa skit sbb mat toy takde..kitorg kan nak raikan die n ragib.. sampai kat kanching yg totally menarik tu membuatkan aku rase tak yah describe bebyk..pics will continue telling the story..i loike..
owh sgt besh...tyme mandi kitorg men game "dengar dan perhatikan"..muka fizin sgt semangat..sampai skrg aku still confuse game tu..apekah??


penat2 mandi naik lak memasak...tyme masak pn sekali lagi fizin wat lawak..
mintak lagi shoshej..sgt kelakar..tershashul2 sbb excited kot..

ok2..enufla sfa utk entry yg ni..nnt aku hapdate la sambungannye ktorg sambung lepak kat venue baik punya...heheh..iaitu kat umah ragib..gmbr2 unite akan diupload kemudian yer...

owh..smoga silaturrahim ini kekal..rindu sume...

Thursday, August 13, 2009

math is beauty?

eventho i'm not into math..more ke physic tapi aku rase cantik jugak math ni ek...let see..

1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321

1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 +10= 1111111111

9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888

Brilliant kan kan kan?

And finally, take a look at this symmetry:

1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321
111111111 x 111111111=12345678987654321

super cool..cam ader mirror to divide the numbers...huhu...okay..chapa tetibe rase nk hormati mathematicians.....

agak2 en ithnin perasan tak kecantikan ini??

pergi tak kembali

salam takziah buat seluruh keluarga allahyarham ustaz asri ibrahim yg jugak merupakan ketua kumpulan nasyid rabbani..

bertambah sayu pabila terpndang wajah cilik ini..

hamdi rabbani..anak kepada ustz asri...

perginya beliau tidakkan kembali..bgitu la tajuk slh satu lagu yg fames kumpulan rabbani..smoga Allah menempatkan arwah dikalangan orang2 yg terpuji..

sgt byk dakwah beliau sewaktu hayatnya..nasyid yg penuh dgn nasehat dan saranan..daripada lagu yg sayu hingga la lagu yg rancak...

contoh cam lagu ni...ohh..chapa bab2 jodoh ni mmg suke..hehe..takd
e la..nasihat dalam lagu ni mmg dlam maksudnye...
cari cari carilah...pasangan hidup betul betul oh kawan..bahgia bersemi..rumah tangga akan harmoni...
Allahyarham yg dikhabarkan collapse ketika mengendalikan program syahadah musim kelima di angkasapuri...dokek yo ngn um niyh ha..

mungkin sudah ajal..tak kirala dimane pn kan...ajal kan tak pernah terlewat mahupun tercepat..itu janji Allah..ye tak..sempat juga arwah dikejarkan ke hospital pantai namun takdir ALLAH lebih menyayangi beliau...

alhamdullilah juga aku sempat dgr radio ikim harini...music on stage 2jam lagu2 allahyarham bersama rabbani diputarkan...kalo michael jackson pn sehari semalam lagunyer diputarkan ape salahnye kte mengenang kembali kandungan nasihat2 arwah buat kte sume...paling sedih bile dgn lagu pergi tak kembali...arwah telah pn mengalaminya..sesungguhnya mati itu pasti..cume bile turn kte je kan...

semoga keluarga arwah akan tabah menghadapi kehilangan permata berharga ni..serangan jantung mmg tak blh jangka..n chapa sgt2 rso keadaan ayh yg menghidap pnyakit ni..smoga Allah panjangkan umur ayah...amin..

al-fatihah buat allahyarham.........
13 august 2009


*TM ade jugak terselit disitu..ohhh yeah..*

Monday, August 10, 2009

mak kayo seketiko noks...

ape perasaan korg bile tibe2 check balance kat atm machine tu n tetibe gak la balance korg bertmbh dgn drastiknye??hihi..soklan tak blh bla...

ade la satu pagi ni..aku nk withdraw duit kat bnk..kuar je resit aku tgk balance aku cm ade angka 7..then berbisikla hati aku ni..apekah..byknye ko blnje safa..jpa kasi duit cpt je ko abeskan..dh tinggal 700 je..aiiiissehh..skali aku terpikir..mane ade aku blnje sebyk tu yg menybbkn duit aku tinggal 700 lbh je..aku kan berjimat cermat sem ni..hihi..aku pn tgk balik resit tu and tgk ade 4 angka n 700 suppose to be 3 angka..ok...tgk baik2..apekah????duit aku ade rm7448.13... ini suda bayeekk..heheh..gelak syaiton smbil tnjuk slip tu kat topek..tmbh jeles la mamat tu sbb die blum dpt jpa lagi... gmbr tak jelas sgt tpi blh nmpak skit2 kan yg ianya 4 angka start with 7

aku pn trus la tepon2 mmbr2 aku yg len..syera ckp die check tak de pn..so aku bertmbh cuak..apekah..mane dtg duit sbyk ni??sape lak yg bermurah ati nk bersedekah ni..hoho..mmg tak la kan..

pikir pnye pikir aku pn decide call ibu n kakak..atas nasehat diorg n aku pn taknk serabut2 kepala pikir mane dtg duit ni..halal ke haram segala..so better aku pulangkan..mmg la kalo ikut hati syaiton mmg segala aku nk bli..laptop..iphone..teheee..mula la berangan..tpi duit pn tak tau sumber dari mane...yg kelakarnye ade gak org yg kasik pndapat..ambikje la..durian runtuh la rezeki Allah bagi la..bla bla...hehe..seb baik aku waras jugak..n tak bermata duitan sgt eventho mata aku blink2 je evrytime tgk penyata bank tu..heheh..

so aku decide call jpa..n sebulat hati aku tak terkilan pn utk kehilangan jumlah sebyk tu dari akaun aku...call jpa lak..staff tu ckp name aku just ade kemasukkan sekali je dlm record diorg..okay aku bertmbh la gelabah....apekah durian runtuh??oohh tdak..aku sndiri pn takkan selesa nk gna duit tak bersumber ni...

esoknye aku call lagi..then staff tu pn cm kesian kat aku yg gundah gulana ni...then die ckp "takpe dik..akak cube check kat bhgian kewangan sbb kat bhgian tajaan,name adik mmg dimasukkan sekali je..nanti pape akak call and inform adik"....hehe..terasa jujur jugak ank pak sabian ni..kan kan kan....

on that day gak..ptg2 skit die call n mmg ade terdouble paid kat aku..so jpa akn berurusan ngn bank islam utk amik balik 4ribu lebih tu...siap yg besh..akak tu puji muji aku ckp aku ni amanah la jujur la segala sbb b4 ni ade je kes2 cam ni tpi student diamkan....hoho..tak tau la korg..tapi aku mmg tak blh nk diamkan sbb aku sgt bertmbh takot kot..let say terguna ke..sure aku tdo tak lena siap ade nitemare2..takmo2...so better ko amik la balik...n aku pn lega........

enuf for a week..

memandangkan rumate2 stil tedo n ak je yg tak terboleh tedo pas solat tadi..hehe...mane taknyer smlm aku tdo awal sesgt..kul 9 dah berada dialam mimpi dah..maka blhla aku kasi skit update..

yatt pn dh upload gmbr2 mission kitorg..heheh..diorg tak bermission pn..tpi sokong aku nyer pasal so diorg sggup..

baru nk start jog..aku n lindut


pagi yg indah n kitorg yg ceria


b4 pulang..
sumber gmbr: yatt..

mission aku nmpknye just bertahan seminggu je..sedih rasenye..tp seyes seksa kowt..a week without rice..hee..smgt je aku kan..plus ade rumate2 yg menyokong padu kak safa diorg berdiet..siap stiap kali aku kuar n diorg dpt rasekan aku makan..sure diorg tnye.."hah..kak safa mkn ape arini??" diorg sgt care bout mission aku..thnx adek2..

heheh..tapi ade la sminggu je aku work on it..this week cm dh tak kuat..g feskum makan ayamas..hilang tros diet mayet aku..huhu..

sekian..

Tuesday, August 4, 2009

bile hati mula merindu...



kenangan sepetang bersama..sgt terharu sbb ayh n dabu bgi permission utk chapa bersama ngn kwn2...
A very small degree of hope is sufficient to cause the birth of love...

one in a while..u come across a friend who is just as beautiful as a flower and with a good heart to lend...and izzati..she deserves this..

azira..such a lovely girl who have such a soft shoulder for me to cry on bile ade masalah...




eventho kitorg still skali..tpi udah jarang utk dpt berlepakan bgini...aku rindu..air pn kna kasik same ok..peer influenced..




ni lak saat menunggu kelas em..umai tdak kelihatan sbb die tak amik em..


jangka masa bkn penghalang..utk menjadi sekepala tak memerlukan mase yg benar2 panjang...daya n chapa udah buktikan.......perghhh...


yg tidak jemu2 bersahabat dgn chapa sejak kecik..


and the rest.....korg ttp kwn chapa yg chapa rindu...cume mata ni dah layu utk mengupload kesemua kwn yg ado...hehe..

why they are friends??

because they loves u for who you really are...thank u my fren..happy friendship day...

hari ini best!!

pagi ni bgn dikejutkan oleh call dari lindut..seb baik ko call..kalo tak msti aku terpakse cncel program arini..mission to be achieve b4 kakak kawen..yey!!smoga berjaya chapa..

aku gerak kul 7..jogging sorg2 sampai tasik..msg diorg tpi diorg stil otw..so aku teruskan jogging..2 round tasek sendirian..dh la selengang2nye tasek varsiti tu arini..maklumla org lain sume ade klas..sgt beshhh...agak2 aku dh pnt aku pn warming down la..skali diorg smpai..ok lindut jadi instructor yg merangkap chef penyediaan menu bekfast pagi ni...tak semudah abc nk makan masakan lindut..so aku kna la larikss dlu baru leh makan memandangkan diorg nk jogging bersama aku..cewah.cam org penting lak..

gmbr ngak ado lagikk..nnt la chapa upload since sume gmbr from camera yatt..yatt sila cepatkan proses gmbr..

so ngn diorg sambung lagi 2 round..jadikla sejarah dlm idup aku kat um ni jog bapak pnye lame plus sgt penat..4 round tasik yg tetibe membuatkan aku rase sgt besau la tasik um niyh..huuhhh..mission oh mission..

then aku cdg nk g amcorp sejurus pas jogging..ala bkn ade org tau aku lum mandi..hehe..tapi bdn pn cm lekit2 so better aku balik kolej mandi n siap2..

perjalanan yg mudah je..cdg nk jln balik kolej tapi super penat dah kowt...so tnggu bas yg tak smpai 5 minit dh sampai...wow..heaven sgt sbb dpt aircond yg blh mengeringkan peluh aku...

balik kolej tetibe rajen lak nk basuh bju..ngn tangan ok..chapa dh insaf skit..senaman tgn jgk tu..

pas mandi trus siap g amcorp..berjln di amcorp kna laju2..tmbh2 dpn vitacare..hehehh..sogan den nk jumpo diorg sumo...

g giant cpai ape yg nk..then g avon..pnye lame aku tak gi avon..akak yg jage kaunter tu pn dah pregnant..hehe..

jln punye jln tak sedar dah dkt kul 2 dah..shopping sorg2 pn blh jd lelame..jarang sgt aku kuar sorg dah skrg..smenjak berteman ni..sila wekk skrg...

smiley Pictures, Images and Photos

padah kuar sorg adalah bile kaki sakit takde pn org yg care2 n tnye2 smpai aku terharu...bese la i kan rasmikan kasut baru arini..hehe..nk jugakk capub..

so singgah guardian bli plaster..then trus gerak balik um..cdg nk trus g lib..tapi byk la plak barang aku borong..so better balik kolej..skali lagi smooth nyer perjalanan..smpai jugak ke bilik...solat..jmpe topek jap bagi baju yg dah siyap berjahit..ulang suara..baju yg siyap berjahit..sgt la bertnggungjwb kan saye....hee..perasan lagi...baju topek koyak skit n aku tlg jahit tapi baju kelawar aku dah berzamn koyak aku tak berinisiatip pn nk jahit..apekah???

mlm lak ade phn call dari en mansur..yes2..dpt job ngajar tuition fizik..i like..

skrg aku update blog lak..tuto optics masih menunggu aku..heeeee..

ok chapa kna sambung keje...daaaaa...

Monday, August 3, 2009

tak bertajuk..ngomel sifar..

sambungan kpd balik ipoh dgn duit JPA..
skrg chapa uruskan duit JPA dgn sebaiknye..hopefully..

last weekend keje aku merayap j
e..memandangkan topek tinggalkan aku g pc fair dgn alasan tanak aku bersesak2 maka aku pn kuar ngn syera..syera bli phn baru..aku masih mampu bersabar..kan mission scholar sem ni nk berjimat cermat..ok2..

aku cuma bli kasut baru..jusco sale..muwah2 je sume..blink2 jap mata..i bought this shoe..


worth the money harap2..sbb kasut yg skrg ni mcm dh nk hancus dh aku lanyak..3sem kitorg bersama tanpa dicurangi..ya rite aku ni jenis yg kalo pkai satu kasut tu slagi tak rosak takan ganti lain..tanda setia..

plus..chapa smpat gak grab cadar baru utk gntikan lembu2 peneman tdo..

BEFORE THIS...





DAH BERTUKAR WAJAH..TPI LEMBU STILL MAINTAIN...


napela aku ni suke sgt lembu niyh...aiseh..
elok2 tyme aku dok pikir2 apsal la lembu ni cam ade keistimewaan skit kat hati aku berbanding bnda lain..topek pn layankan aje..skali aku jumpa menda niyh..mmg wat aku rase nk share kat blog niyh...makan dlm gak..sbb jgnla kite jdi lagi worst dari lembu...apeke heii nyer kan...gna akal tnye iman...

















lembu.....oh lembu.......

LEMBU sebenarnya lebih PANDAI daripada MANUSIA kerana...

1 ... lembu tak buang anak dalam tong sampah, longkang dsb.

2 ... lembu tak ponteng kerja... pagi-pagi dia keluar meragut, petang dia balik rumah.

3 ... bila sampai waktu maghrib, lembu mesti balik rumah.. dia tak ada pulak main takraw ke, main bolasepak ke, shopping kat pasar malam ke.

4 ... lembu tak melakukan perhubungan jantina luar tabii.

5 ... lembu tak buat maksiat seperti berjudi, minum arak dsb.

6 ... lembu faham cakap manusia tapi manusia tak faham cakap lembu.

7 ... lembu tak ada pulak beri anak dara dia keluar malam dengan lembu jantan lain.

8 ... anak teruna lembu pulak tak ada nak usung anak dara lembu lain sampai lewat malam.

9 ... lembu punya susu, sapi dapat nama... yang bagi nama minyak sapi tu, manusia lah, bukannya lembu.

10 ... lembu tak ada buang masa membaca artikel karut macam ni...

Jangan mare...aikk...ok insaf chapa!!

okie...tyme utk tdo...

nite...