Tuesday, May 1, 2012

lembu dara saye!


assalamualaikum..

selamat hari pekerja untuk sume tak kira anda buruh kasar atau buruh lembut..smlm sabah dilanda raksasa gorgon agaknye apabila hampir seluruh sabah tak de elektrik..aku pn xsedar start kul bape takde current tp yg pasti terjaga kul 4 pagi sbb panas gile..tgk sekeliling gelap gulitas..maka si penakut ni pn meraba2 mencari suis emergency lamp..dapat sumber chaya skit tdo balik..kul 5 tu selak tingkap tgk mmg gelap gila maktab...mula2 terpikir gak kot2 aku je tak byar bil elektrik,rupe2nye mmg takde api bak kata org dolu2..gi skolah pn pakai baju yg takyah gosok..the whole day kat skolah takde current n dipercayai raksasa ni telah melekat ditransformer terbesar sabah kot..sampai ke keningau sandakan sume pn takde..so arini mmg sesuai sgt lah diberi cuti sempena semalam takde letrik..

maka coti2 ni uolls, aku trase rajin la nk hapdate blog ni..hurmm..nk cite pasal lembu dara i la uolls..bkn niat nk tunjuk2 ke hape..kalo korg terdetik begitu silalah berhenti membaca...aku menulis sebagai kenangan je..its like finally ape yg ditunggu2 menjadi kenyataan..here you go..




lembu ofcos everywhere!


pi kenduri student dapat further in medic..


penyejuk hati didalam kereta,tgk pale die goyang2 


LD- lembu dara-


pandangan belakang..

kereta ni menjadi pilihan bila tgk harganya..ofchoss b4 ni tak pnh terpikir pn akn pkai kereta ni,paling2 aku akn amik saga ataupn pesona..survey punya survey ade brand new honda city labuan 62k..mase tu trus cek harga sbnr honda..n its 94k in sabah,92k in semenanjung..so dlm hati btul ke ni..trus call n deal thru phone saje dgn dealer kreta dilabuan ni,sampai la hari ni...beliau byk membantu..thnx Hj.

kereta ni ade sjarah sendiri..bak kata my aunty.."bagus nadia ni...amik kreta sempena bday kakak nyer,no plat sempena name ayhnye"...hahaha..mak gee ni mmg lawak.

but i should say..agak la...sy amik kreta tarikh bday my sis..on friday(27/4)..n insyaAllah no plat LD 9403 tu mgkin sementara..itupn kalo ade rezeki...i'm planning to get a new number which will fullfil my ayh punye desire...menunggu tender jpj bukak for new number..n aku akn try amik no SAB14N...which almost make up his name..sabian..seronok letuww..hopefully blh dapat dgn mudah tanpa bid2 bagai...

so pasni sape2 geng dtg sabah dah blh la nk bwk jln mane2..semoga kreta ni akn byk berbkti pada tuannye..bwk student sakit pi klinik tu confirm...hihi..

Sunday, April 15, 2012

singapore for the first time!

yeah!and its my first time travelling sendri and sekadar berkongsi pengalaman la kan..andai kata korg2 tetiba rase nk g jln2 singapore,mane tau blh la rujuk pengalaman aku yg tak seberapa ni..percutiaan yg ringkas all i can say,tpi cukup indah utk dikenang n membuatkan rase nk travel lagi..yeah3!

ari pertama tiba di Changi International Airport, trun je flight yg same je rasenye mcm balik k.k sbb berada di ats awan memakan mase 2jam 15min..settle imigresen sume kitorg pn buat2 pandai mencari arah tuju sambil menilik2 peta yang ada..tanya2 org dan bergerak ke terminal 2..naik SKYTrain..then turun jalan kaki  all the way ke bus station..okay,sgt menarik pengalaman ini...mase tu baru teringat nk cari money changer sbb sume duit saku adalah dalam ringgit msia..yg mane takkan laku lah dinegara singa ini..n tnpa segan silu..i tell uoll,yg dlm poket mase tu just ade rm200+ je..dengan harapan blh cari maybank kat sini...n pengajarannye adalah,jgnla berfirasat begitu sbb takde seketul maybank pn dinegara singa ni..so dgn berbekalkan duit tukaran $ 97.40[amatlah terasa miskin tatkala itu]..aku pn meneruskan perjalanan..then terserempak pula dengan seketul OCBC bank...n skali lagi chapa berfirasat..ok,ade MEPS..try withdraw duit xberjaya...waaa..mmg nak nanges la time ni...tpi dikuatkan oleh my partner of journey..kak aini ckp..sokay,akk ade duit...tpi serious guys..tak best hokey berjln xdak duit poket yg byk...ok..begitu kisah duit..


then,we all pun naik bas menuju ke ORCHARD RD..its a well known town in singapore..we need to get a room for tonite b4 meneruskan perjalanan utk esok hari...skali makk aii,hotel kat area tu super duper mahal okay...pernite cost u about $200 which is about rm500..and its already nite..brape jam sangat la pn nk stay...esok pagi kul seblas cmtu dah kna check-out..so kitorg reject hotel itu...jln2 diteruskan memandangkan jam mase tu kul 7 mlm dah...cari punye cari,finally kitorg diperkenalkan oleh rakyt negara singa..ade backpackers style hotel..ala2 budget hotel la kalo kat msia...sgt satisfied dgn harga yg murah n kondusif...sbb dlm bayangan,menjadi backpackers ni ko kna rela tdo merata2,rupenye ade byk rate.paling murah tdo bersepah2 la..kpd yg paling mahal korg akn dpt sebuah bilik...and brg2 lbih secured la..n this is how tourist berkulit putih kat negara kite tu tinggal...dorg tak kisah about tdo..yg penting journey nk berjln2 tu nnt..n even kalo dah check out from this hotel pn..kite still blh tinggalkan brg kat situ then g la merayau2,balik nk tumpang toilet mandi manda pn takde masalah...sgt kondusifkan...



so aktiviti mlm tu adalah tdo la setelah penat seharian dari kota kinabalu ke singapura..n to get enough energy nak berjalan2 esok..





day 2: start the day dgn breakfast ala backpacker kurg pro...korg nk tau,ade mat saleh blkg aku tu mase breakfast bwk beg galas kecik je...skali kuar..naa..tomato sebiji..then cheese beberapa slice...wow,impressed kitorg mase tu...so next time kami nk wat gitu gak arr..pas dah breakfast,bli ticket online utk ke Universal Studio of Singapore...excited!maka mulalah perjlnan ke resort world of sentosa..n kitorg dah check-out pn...brg2 pn skali angkut bersama incase tak patah balik ke town..sempat jugak bershopping2 di bugis Village...grab something to bring back home!


rambang mata pilih2 keychain,fridge magnet and t-shirt utk dbawa pulang,tak dpt bli byk pn...ckup skdar yg perlu je..sbb ingt blik...i just have ninety four dollar only...huhuhuuu..:(


dah penat bershopping..kitorg pn truskan excitement ke USS..wow,part ni mmg best..whole day spend kat USS sampai tak ingt nk balik...so lets the pics tell uoll how fun it is..

















puas sgt2 dpt main hampir semua mainan yg ade kat USS ni...tak sia2 la habes $74 utk masuk dlm ni...kitorg kuar dri USS pn dah gelap...dlm kul 8 ambik bas staright ke JB...sampai station bas larkin...mmg mencari nasi la kami ni...ohh ya...utk lebih jimat di negara sang singa...kitorg mmg mkn bun shj...yg dibawa dari msia...heheh...lagipn pesanan member2 kat sni,kalo kat spore ssh nk cari mknan halal...if ade pn,confirm mahal,...so kat JB kami balun nasi lemak ayam rendang..perghh sampai kehari ni teringat2..jumaat malam sabtu tu ktorg kat JB...planning nk jln2 JB pulak..nk jumpa kwn2 kat johor ni...mlm stay kat hotel sri msia...terasa sgt murah hokayyy...3 days 2 nite cume rm220...heaven skjp...dah byk habes duit kat spore...n elok sampai JB,aku trus call maybank service cntre,inform dorg pasal duit yg tak berjaya kuar tpi status balance berkurang...ape cerr...so dorg settlekan...bile sampai msia balik,n nmpk atm..mmg trus meluru la...heheh...


so diJB selama 2mlm..mlm yg penat of course la kami tdo nyenyak...


saturday morning!breakfast kat hotel b4 hangout with farah n idzy...kitorg jln2 g jusco terbesar kat johor since farah pn tak tau nk bwk kitorg g mane..so spend time muvie-ing ngn dorg...wrath of the titans..sempat lagi..



mlm tu kitorg g bazar karat...best jugak..pasar mlm yg pjg sgt...mcm2 ade jual..n yg penting best la dpt jenjln dgn org yg kte syg...lame tak jumpe cik farah ni..dah semakin matang n cun kakak sorg ni..mlm tu kitorg culik die tdo ngn kitorg kat hotel...n thats the journey la...


the last day,ahad dah kna travel back to kk terchenta!keseorangan ke singapore balik since kak aini balik seremban via jln darat je...so burn la ticket singapore-kk beliau...maka aku la travel sorg2...naik bas trun bas,cek imigresen n sempat singgah borong lagi key-chain n some souvenir memandangkan aritu tak ckup dollar..huuu...ke changi airport semula n kali ni merasa naik tren plak...MRT from bugis st. straight to Changi international airport...


bye2 singapore...ade lebih dollar nnt,sy dtg lagi...insyaAllah...

Sunday, December 18, 2011

bosang time lecture!!

salam
finally it comes to the end of the year..2011 is such a wonderful n challenging year that i never thought that i can go through it without patience..

rase cm baru je lagi berpantang bersama2 mommy irfan last year..rupenye mase berlalu dgn sgt pantas...mase ni last year dok pulun minta Allah makbulkan doa utk jadi sorg pendidik..n alhamdulillah Allah makes it true..interview..microteaching went smooth..n akhirnya jadi warga mara rasmi 21.2.2011..

menjadi seorg perantau sememangnye bkn mudah...n yg melaluinye mmg memerlukan kesabaran yg sgt2 tinggi...somehow aku still takot sbb aku suke merungut knapa aku kat sabah..pernah terkesan dihati dgn one of the post related to dun compare by my own sista  ..start bace tu trus cm...hurmmm..sgt la aku ni tak bersyukur..Allah has given you more than what u expected to get..He gaves u exactly what u want..so nape merunggut lagi??cm analogi la..ko minta nk choki2...tpi mak ko blikan choki2 plus a bar of cadbury..ko blh ckp tanak..tpi ko layak ke ckp tanak setelah kebaikan yg mak ko dah bagi??get it nadia?

so hopefully psni aku akn lebih bersyukur dgn "gift" ini...ibu pn slalu bgi semangat..kerja as pendidik ni mulia kata ibu...hari2 ade atleast 30org doakan kte...atleast..yeah!tu kalo sehari masuk sekelas je...mane mgkin...more than that..lgipun bile aku pikir sndri jadi ckgu ni bkn skadar mengajar..tpi mendidik student jadi org adalah tgjawab yg besar utk zaman skrg..smoga Allah sentiasa btulkan hati aku..n sntiasa jadikn aku hamba yg tau erti syukur yg sebenar...patut la along marah2 aritu...kalo nk compare...compare la dgn org yg kurg bernasib baik dari kte...so dat membuatkan kte lebih mensyukuri nikmat yg Allah bagi...paling mudah..syukur sbb still bernafas sbb ade org yg mgkin tidak lagi dpt nikmat tu pada saat kte dpt..get what i mean??

you will never know what is your future undertaking...kalo la ade org yg tau mase dpnnye..kan kucar kacir dibuatnye..doakan ajer yg terbaik...nway..i'm still hoping n not just hoping malah berusaha utk minta jugak pindah...n aku yakin Allah tu mmg lebih dari tahu isi kandungan hati aku ni..maybe not this fast..but hopefully ade sinar dapat pindah itu....obviously its too far..

by right skrg aku kat kolej poly-tech mara..undergoing my diploma in education during school holiday..semoga 2012 pn terasa cpt perjlnan nyer..so that aku blh grad dgn cepat n excellent..dip-ed ni best sbb jumpe balik member2 mase orientasi dlu.. n totally penat otak sbb dpt jadual yang super pack..but enjoy it very much... 1st day of lecture dah kna present..n bertuahnye sbb kna buli present kat dpn...baru ko tau perasaan student ko kan safa bile ko suh dorg present kat dpn..heee

Friday, November 4, 2011

contest anakku berfotogenik

mood : semangat-nak-join-contest!MySpace

for more info..kelik2 here

salam to all..meh nk wat pengumuman...hee..chapa dgn ini merajinkan diri join contest sempena menunjukkan bahawasanya anak sedara saya sgt chumel n perlu dipertandingkan ke contest anakku berfotogenik kerana beliau tiada tandingan...okay..[statement terlebih dos perasan]

hurm..since terms and regulation pn mudah..so aunty semangat ni pn terasa nk join[plus ditag oleh mummy nya]..puasla mencari gmbr2 irfan yg ala2 fotogenik..tpi takde la susah sgt sbb irfan mmg suka mempelbagaikan wajahnye ketika bergmbr..fotogenik la katekan..

first step -done-
mesti follow belog penganjur
second step- done![copy paste tagline n pics comel ank penganjur]

third step- memperagakan gmbr irfan@ cikintut cikdya..as it is not mentioned how many pics..tpi tgk org lain sume letak satu je..blh kot sy letak byk2..

hypothesis : the more the picture,the higher the chances to win! [perasan lagi]

so enjoy my super happy anak sedara's pictures MySpace
cousin-irfan-uncle
senyum :)
last but not least
my lil-photogenic!


4th step- detail ttg bayi comel ini..

nama diberi oleh mama n abah nyer selepas 7hari dilahirkan :
 IRFAN AHMAD B AZMIL FAKHRI

nama omaknye yg melahirkan :
INTAN SAFARINAZ BT SABIAN

umur : genap setahun jagung  pada 21hb seblas ini

5th step-dgn ini sy ingin mengetag insan2 ini :

n incase ade lagi yg berminat nk join...be hurry..tarikh tutup adalah 11.11.11
sekian..smoga kemenangan menjadi milik irfan ahmad yg jauh dimata tpi dkat dihati..tow chei MySpace

Monday, October 31, 2011

let no one steal your dreams!


Let no-one steal your dreams
Let no-one tear apart
The burning of ambition
That fires the drive inside your heart

Let no-one steal your dreams
Let no-one tell you that you can’t
Let no-one hold you back
Let no-one tell you that you won’t

Set your sights and keep them fixed
Set your sights on high
Let no-one steal your dreams
Your only limit is the sky

Let no-one steal your dreams
Follow your heart
Follow your soul
For only when you follow them
Will you feel truly whole

Set your sights and keep them fixed
Set your sights on high
Let no-one steal your dreams
Your only limit is the sky

beautiful sabah!

Friday, October 7, 2011

celebrating raya!

salam..
last entry b4 terasa rajin utk update kali ni bertajukkan ttg ramadhan..pejam celik pejam celik dah abes syawal dah pn..

so memandangkan penulis ni mmg maha pemalas..bile dtg mood je baru nk menaip2 di blog..maka mari kite cramp kan semua crita dlm satu entry..bermula dari balik raya sampai balik semula dari raya sakan tak henggat donia..
berbuka pose dlm flight..yeay!bukan senang nk dpt


yes yg pasti bile ko dok diperantauan..bile balik sume org rindu..cehh..ayt mmg minta kena siku..ok2..seriyes2..memandangkan rindu yg tak tertahan kpd sahabat2 maka aku pn plan for buka pose bersama..
*fizah..idzy n lain2 tak join maybe sbb x plan well

sempat jugak berpuasa di ipoh pada hari2 terakhir pose..terharu dgn ayh n ibu..masak sedap2 utk ank balik..ayah siap buatkan kerabu kerang yg super sedap utk diratah..yummmehh

hari raya disyear mcm kurang havoc pada awalnye...sampaikan bgun solat subuh..cam ckp kat diri sndri..raye ke ari ni...mcm bese je..heheh..mybe sbb hanya beraya bertiga kot...pagi2 as usual pergi solat sunat aidilfitri..balik makan2 then g beraya..

raya kedua baru my sister n bro-in law blik...n yess..start yeppy...1st time raya with IRFANNNN...say againnn...IRFANNNN..
lil irfan in da houz

cikdya n irfan on raya!
abes pasal raye..attend wedding my cousin..n die sebaya saye..plus saye blum kawen die dah kawen...huhu..ape punye statement tah..congratz ummi..ko dlu rupenye..
ummi n her husband

next merasa raya di mrsm koki..sempat lagi open-class raya weekend balik dari ipoh tu..n ahadnye terbang balik ke semenanjung...totally penat..


ok cukup2 la dgn gmbr yg sekeping dua..kang jeles diri sndri..huhu..balik dari ipoh ke bumi sabah kali ni mmg aku jadi super bz women...terbang pulang ke semenanjung je kejenye...akn sambung crita di next entry

p/s: entry ni dah lame tertulis dan tersimpan tnpa dipublish...so publish skali..huhu

Saturday, August 6, 2011

bertemu ramadhan lagi.

assalamualaikum...
arini tak plan pn nk cotcet2 kat blog..tpi memandangkan hari ahad yg tenang ni digunakan sepenuhnya utk bace entry2 menarik kawan2 sambil senyum2 sendri..so tetiba rase nk update blog..byk dah berubah since aku kat sabah..ade kwn2 yg dah kawen..ade kwn2 yg dah melahirkan baby comel2..ade yg dah keje n thats what life offers u about..

sape sangka sbb aku sndri tak sangka..ramadhan kali ni disambut di sabah..mmg tak pnh sangka...kalo kte sedar dlm byk2 bulan..bulan ramadhan la yg buatkan kte alert dgn waktu solat...especially maghrib and subuh..sbb tu dolu2 aku sgt rajin mnghadap tv utk tgk waktu buka puasa n imsak yg ditaja oleh minyak masak buruh..n everytime lapo2 tu slalu dok ckp dgn diri.."bestnye..org kat sbah buka pose awal..kul 6 lebih dah makan"..nahh..ambekk kau..skarang Allah makbulkan utk mengalaminya sendri..yeay!

antara kelainan berpuasa kat sni..satu berbuka lebih awal dari semenanjung...dan imsak pn lebih awal..makanya diri ini cuma bgun sahur jam 4.15pagi utk minum susu sekotak dan air suam..then sambung tdo..sbb kul 5.15 pagi nk bangun balik mandi..solat n ready utk pegi keje..

dua :: kelainan  ni mgkin utk diri penulis shje..bile beliau di sabah..bumi yg mane aku langsung takde sedara mara yg blh g tumpang berbuka same2..so aku mnjadi lebih berdikari...n lebih kepada bersyukur..ape yg ade itulah rezeki Allah utk mase ini..sepjg seminggu puasa ni aku tak la seaktif kat ipoh..kul 6 je g bazaar ngn ayh..bli aym golek..nasi kerabu..bihun tomyam..kerabu kerang dan sebagainya..tpi kat sni..perasaan tu kurg menjelma..bagus jugak..blh la berjimat..1st day puasa..dlm pada sume org plan nk makan ape..nk bli ape..kat bazaar mane..aku berckp dgn dri..Dewan selera pn ok...berbuka dgn pelajar2..choii..tpi bile ade org ajak join gi bazaar harusla pegi..n bile ade org nk blanja  makan juga harusla join..itu separuh dari rezeki juga bukan?

ramadhan sebagai penyuntik semangat baru..menjadikan diri lebih strong utk hadapi ujian yg lebih besar akn dtg..aku cukup takut andai aku tak mampu peroleh nikmat sebenar ramadhan...rata2 kite berusaha menjadikan diri kte terbaik dlm bulan ramadhan..diri aku sendri tak terkecuali..dan alangkah bagusnya kalo semangat ramadhan ni kekal utk bulan2 yg seterusnya..kalo mase ramadhan mampu utk habeskan surah al-bakarah sementara tunggu waktu berbuka,nape tidak bulan2 lain..jgn kata 286 ayt satu page pn liat..musykil jugak aku pn..mgkinkah kite lakukan kerana bulan ni bulan ramadhan?jadi dimana letaknya keikhlasan lakukan kerana Allah...smoga Allah memberi bimbingan slalu..

paling teruja utk menemui ramadhan kali ni sbb blh kurgkan jumpa si dia...ohh mmg akn jarang jumpa pn..sbb merentasi laut china selatan kan..pada mulanya agak susah nk trima..yela dlu buka pose same2...tpi ade kemanisannya bila berjauhan..kalo die kata die rindu..ada tanda ikhlas disitu..smoga Allah permudahkan urusannya menghabiskan master dan planning for future kami..andai itu yg ditakdirkanla...aku cuma merancang..hakikatnya berjauhan ni mmg menyedihkan..
i like this novel..tetibe
selamat menjalani ibadah puasa dan smoga ramadhan kali ini merupakan yg terbaik ever!!

berbuka dan menggembirakan mereka yg berjauhan dgn kluarga
 p/s: sempat lagi tayang gmbr blanje ank2 homeroom berbuka dgn kfc..tu je yg tecer mampu..huhu..