Sunday, April 15, 2012

singapore for the first time!

yeah!and its my first time travelling sendri and sekadar berkongsi pengalaman la kan..andai kata korg2 tetiba rase nk g jln2 singapore,mane tau blh la rujuk pengalaman aku yg tak seberapa ni..percutiaan yg ringkas all i can say,tpi cukup indah utk dikenang n membuatkan rase nk travel lagi..yeah3!

ari pertama tiba di Changi International Airport, trun je flight yg same je rasenye mcm balik k.k sbb berada di ats awan memakan mase 2jam 15min..settle imigresen sume kitorg pn buat2 pandai mencari arah tuju sambil menilik2 peta yang ada..tanya2 org dan bergerak ke terminal 2..naik SKYTrain..then turun jalan kaki  all the way ke bus station..okay,sgt menarik pengalaman ini...mase tu baru teringat nk cari money changer sbb sume duit saku adalah dalam ringgit msia..yg mane takkan laku lah dinegara singa ini..n tnpa segan silu..i tell uoll,yg dlm poket mase tu just ade rm200+ je..dengan harapan blh cari maybank kat sini...n pengajarannye adalah,jgnla berfirasat begitu sbb takde seketul maybank pn dinegara singa ni..so dgn berbekalkan duit tukaran $ 97.40[amatlah terasa miskin tatkala itu]..aku pn meneruskan perjalanan..then terserempak pula dengan seketul OCBC bank...n skali lagi chapa berfirasat..ok,ade MEPS..try withdraw duit xberjaya...waaa..mmg nak nanges la time ni...tpi dikuatkan oleh my partner of journey..kak aini ckp..sokay,akk ade duit...tpi serious guys..tak best hokey berjln xdak duit poket yg byk...ok..begitu kisah duit..


then,we all pun naik bas menuju ke ORCHARD RD..its a well known town in singapore..we need to get a room for tonite b4 meneruskan perjalanan utk esok hari...skali makk aii,hotel kat area tu super duper mahal okay...pernite cost u about $200 which is about rm500..and its already nite..brape jam sangat la pn nk stay...esok pagi kul seblas cmtu dah kna check-out..so kitorg reject hotel itu...jln2 diteruskan memandangkan jam mase tu kul 7 mlm dah...cari punye cari,finally kitorg diperkenalkan oleh rakyt negara singa..ade backpackers style hotel..ala2 budget hotel la kalo kat msia...sgt satisfied dgn harga yg murah n kondusif...sbb dlm bayangan,menjadi backpackers ni ko kna rela tdo merata2,rupenye ade byk rate.paling murah tdo bersepah2 la..kpd yg paling mahal korg akn dpt sebuah bilik...and brg2 lbih secured la..n this is how tourist berkulit putih kat negara kite tu tinggal...dorg tak kisah about tdo..yg penting journey nk berjln2 tu nnt..n even kalo dah check out from this hotel pn..kite still blh tinggalkan brg kat situ then g la merayau2,balik nk tumpang toilet mandi manda pn takde masalah...sgt kondusifkan...



so aktiviti mlm tu adalah tdo la setelah penat seharian dari kota kinabalu ke singapura..n to get enough energy nak berjalan2 esok..





day 2: start the day dgn breakfast ala backpacker kurg pro...korg nk tau,ade mat saleh blkg aku tu mase breakfast bwk beg galas kecik je...skali kuar..naa..tomato sebiji..then cheese beberapa slice...wow,impressed kitorg mase tu...so next time kami nk wat gitu gak arr..pas dah breakfast,bli ticket online utk ke Universal Studio of Singapore...excited!maka mulalah perjlnan ke resort world of sentosa..n kitorg dah check-out pn...brg2 pn skali angkut bersama incase tak patah balik ke town..sempat jugak bershopping2 di bugis Village...grab something to bring back home!


rambang mata pilih2 keychain,fridge magnet and t-shirt utk dbawa pulang,tak dpt bli byk pn...ckup skdar yg perlu je..sbb ingt blik...i just have ninety four dollar only...huhuhuuu..:(


dah penat bershopping..kitorg pn truskan excitement ke USS..wow,part ni mmg best..whole day spend kat USS sampai tak ingt nk balik...so lets the pics tell uoll how fun it is..

















puas sgt2 dpt main hampir semua mainan yg ade kat USS ni...tak sia2 la habes $74 utk masuk dlm ni...kitorg kuar dri USS pn dah gelap...dlm kul 8 ambik bas staright ke JB...sampai station bas larkin...mmg mencari nasi la kami ni...ohh ya...utk lebih jimat di negara sang singa...kitorg mmg mkn bun shj...yg dibawa dari msia...heheh...lagipn pesanan member2 kat sni,kalo kat spore ssh nk cari mknan halal...if ade pn,confirm mahal,...so kat JB kami balun nasi lemak ayam rendang..perghh sampai kehari ni teringat2..jumaat malam sabtu tu ktorg kat JB...planning nk jln2 JB pulak..nk jumpa kwn2 kat johor ni...mlm stay kat hotel sri msia...terasa sgt murah hokayyy...3 days 2 nite cume rm220...heaven skjp...dah byk habes duit kat spore...n elok sampai JB,aku trus call maybank service cntre,inform dorg pasal duit yg tak berjaya kuar tpi status balance berkurang...ape cerr...so dorg settlekan...bile sampai msia balik,n nmpk atm..mmg trus meluru la...heheh...


so diJB selama 2mlm..mlm yg penat of course la kami tdo nyenyak...


saturday morning!breakfast kat hotel b4 hangout with farah n idzy...kitorg jln2 g jusco terbesar kat johor since farah pn tak tau nk bwk kitorg g mane..so spend time muvie-ing ngn dorg...wrath of the titans..sempat lagi..



mlm tu kitorg g bazar karat...best jugak..pasar mlm yg pjg sgt...mcm2 ade jual..n yg penting best la dpt jenjln dgn org yg kte syg...lame tak jumpe cik farah ni..dah semakin matang n cun kakak sorg ni..mlm tu kitorg culik die tdo ngn kitorg kat hotel...n thats the journey la...


the last day,ahad dah kna travel back to kk terchenta!keseorangan ke singapore balik since kak aini balik seremban via jln darat je...so burn la ticket singapore-kk beliau...maka aku la travel sorg2...naik bas trun bas,cek imigresen n sempat singgah borong lagi key-chain n some souvenir memandangkan aritu tak ckup dollar..huuu...ke changi airport semula n kali ni merasa naik tren plak...MRT from bugis st. straight to Changi international airport...


bye2 singapore...ade lebih dollar nnt,sy dtg lagi...insyaAllah...

0 comments:

Post a Comment