Saturday, August 6, 2011

bertemu ramadhan lagi.

assalamualaikum...
arini tak plan pn nk cotcet2 kat blog..tpi memandangkan hari ahad yg tenang ni digunakan sepenuhnya utk bace entry2 menarik kawan2 sambil senyum2 sendri..so tetiba rase nk update blog..byk dah berubah since aku kat sabah..ade kwn2 yg dah kawen..ade kwn2 yg dah melahirkan baby comel2..ade yg dah keje n thats what life offers u about..

sape sangka sbb aku sndri tak sangka..ramadhan kali ni disambut di sabah..mmg tak pnh sangka...kalo kte sedar dlm byk2 bulan..bulan ramadhan la yg buatkan kte alert dgn waktu solat...especially maghrib and subuh..sbb tu dolu2 aku sgt rajin mnghadap tv utk tgk waktu buka puasa n imsak yg ditaja oleh minyak masak buruh..n everytime lapo2 tu slalu dok ckp dgn diri.."bestnye..org kat sbah buka pose awal..kul 6 lebih dah makan"..nahh..ambekk kau..skarang Allah makbulkan utk mengalaminya sendri..yeay!

antara kelainan berpuasa kat sni..satu berbuka lebih awal dari semenanjung...dan imsak pn lebih awal..makanya diri ini cuma bgun sahur jam 4.15pagi utk minum susu sekotak dan air suam..then sambung tdo..sbb kul 5.15 pagi nk bangun balik mandi..solat n ready utk pegi keje..

dua :: kelainan  ni mgkin utk diri penulis shje..bile beliau di sabah..bumi yg mane aku langsung takde sedara mara yg blh g tumpang berbuka same2..so aku mnjadi lebih berdikari...n lebih kepada bersyukur..ape yg ade itulah rezeki Allah utk mase ini..sepjg seminggu puasa ni aku tak la seaktif kat ipoh..kul 6 je g bazaar ngn ayh..bli aym golek..nasi kerabu..bihun tomyam..kerabu kerang dan sebagainya..tpi kat sni..perasaan tu kurg menjelma..bagus jugak..blh la berjimat..1st day puasa..dlm pada sume org plan nk makan ape..nk bli ape..kat bazaar mane..aku berckp dgn dri..Dewan selera pn ok...berbuka dgn pelajar2..choii..tpi bile ade org ajak join gi bazaar harusla pegi..n bile ade org nk blanja  makan juga harusla join..itu separuh dari rezeki juga bukan?

ramadhan sebagai penyuntik semangat baru..menjadikan diri lebih strong utk hadapi ujian yg lebih besar akn dtg..aku cukup takut andai aku tak mampu peroleh nikmat sebenar ramadhan...rata2 kite berusaha menjadikan diri kte terbaik dlm bulan ramadhan..diri aku sendri tak terkecuali..dan alangkah bagusnya kalo semangat ramadhan ni kekal utk bulan2 yg seterusnya..kalo mase ramadhan mampu utk habeskan surah al-bakarah sementara tunggu waktu berbuka,nape tidak bulan2 lain..jgn kata 286 ayt satu page pn liat..musykil jugak aku pn..mgkinkah kite lakukan kerana bulan ni bulan ramadhan?jadi dimana letaknya keikhlasan lakukan kerana Allah...smoga Allah memberi bimbingan slalu..

paling teruja utk menemui ramadhan kali ni sbb blh kurgkan jumpa si dia...ohh mmg akn jarang jumpa pn..sbb merentasi laut china selatan kan..pada mulanya agak susah nk trima..yela dlu buka pose same2...tpi ade kemanisannya bila berjauhan..kalo die kata die rindu..ada tanda ikhlas disitu..smoga Allah permudahkan urusannya menghabiskan master dan planning for future kami..andai itu yg ditakdirkanla...aku cuma merancang..hakikatnya berjauhan ni mmg menyedihkan..
i like this novel..tetibe
selamat menjalani ibadah puasa dan smoga ramadhan kali ini merupakan yg terbaik ever!!

berbuka dan menggembirakan mereka yg berjauhan dgn kluarga
 p/s: sempat lagi tayang gmbr blanje ank2 homeroom berbuka dgn kfc..tu je yg tecer mampu..huhu..

2 comments:

uchiha ct-k said...

sahur dengan air je?
hmmm....ni mesti dah kurus nanti ni...
x sabar ai nak tengok yu....hehe
:D :D :D

safanadia said...

kononnye..tak kurus pn..makin gumuk ade la kat sbah ni

Post a Comment