Sunday, May 8, 2011

ibu..a a ai aishiteru

first n foremost..HAPPY MOTHER'S DAY to IBU.

ibu...


dgn pnuh rase syukur pada tuhan sbb nadia masih ade peluang utk trus kongsi problem..kongsi air mata dgn insan bergelar ibu..sampai saat ini..saat yg paling indah tu adalah bile berpeluang baring atas riba ibu pas ibu solat.

thnx Allah sbb masih bagi nadia nikmat tu sbb ramai jugak antara kte yg dah tak berpeluang memanggil ibu bile dtg rase sakit..bile dtg rse takot...insyaALLAH doa anda2 semua sampai kpd insan yg sampai akhir hayat bergelar ibu

so ofcos la tajuk entry n isi entry hari ni adalah berkait ngn ibu chapa...Pn Fadzilah mohd Piah..
so not to bebel2 pjg..but just to recall balik setiap ayat2 ibu yg masih lagi menjadi harapan utk chapa trus berusaha utk menyediakan setiap darinya..sebagaimana beliau cube menyiapkan semua secara sempurna utk chapa n kakak dari dlu sampai la skrg

dari dlu ibu slalu pesan..kalo dpt duit raya..simpan,jgn guna..sbb nanti nk guna byr yuran skolah.
mmg syok sgt dpt duit raya mase dlu2.mcm2 nk bli..tpi kna simpan sbb nnt nk bayar yuran takde duit..
dlu2 slalu pikir nape bukan ayh ngn ibu je yg bayo..tpi bile dah besar pjg seperti sekarang baru chapa mengerti..IBU MENDIDIK KAMI BERDUA UTK BERDIKARI.


dlu ibu slalu ckp..ibu tak minta disalut emas..pada ibu ckup ade along n ya..
mmg realitinya..aku tak pnh nmpk ibu pakai emas.n skrg bile dah besar pjg..aku mengerti..IBU DULUKAN KAMI BERDUA UTK SETIAP PERKARA..biarpn die tak punya pape..

dlu ibu ckp.. jgn lawan ckp ayh..nnt menyesal bile ayh dah takde..realitinya..mase ayh tak sedar for about one day mase kat ijn dlu pn dah ckup buat along n ya sedih berhabes..ibu relax je sbb die sentiasa buat yg terbaik utk ayh..kitorg yg byk salah ni..dah cuak tgk ayh terkujur diam mcm tu..IBU TAK PERNAH MERUNGUT WALAU APE PUN SITUASI.


Hebatnye ibu..bukan mewah harta yg besarkan kitorg tpi cntoh ibu yg jadikan kitorg berdua mcm ni..lembut ibu..bebel ibu..jerit ibu..itulah yg aku rindu skrg..


kalo ibu tau ank2 nk balik..dia la org paling kalut nk masak..kalo along balik..kari sotong..asam pedas..n sume lauk yg along suke ibu akn masak...tak kurg ngn aku...bile aku balik..mmg pasti ade daging masak kicap TERUNGGUL ibu..


ibu tak pnh merungut kalo tak jumpe mak dia kalo kitorg gi kl..ibu ikutkan aje kemana kitorg nak tuju..walaupun pada hakikatnye dia sgt3 rindukan mak dia...kalo ade rezeki die berpeluang jumpa..kalo takde rezeki die nanges sorg2 je..tak sape tau..n cmne aku tau??sbb aku pnh curi2 tgk..n nmpk ibu nanges..skrg stiap kali gi kl..insyaAllah kitorg akn pastikan jenguk dua2 opah..be fare.

ibu...mcm mane agaknye nk jadi strong mcm ibu.. mcm mane agaknye nk jadi positive slalu mcm ibu..biar la org nk kate ape pn..die positif je..


beruntungnye ayh sbb ada ibu..tepatnya pilihan ayh sbb pilih ibu..because she will do everything for ayh..sanggup ape pun..jaga ayh mase sakit..tido kat lantai mase kat wad..terjaga tgh malam sbb cramp..n i still remember she say.."thanx ya...nasib baik ya ade..kalo tak ibu tak kuat"..padahal dia tak tau aku kuat disebabkan tgk ibu kuat..

dlu ibu pnh ckp..kalo ya dpt keje..ibu nk berenti keje...ibu dah tak larat..slalu sakit pinggang...n ayt tu buat aku slalu rase useless sbb tak dpt bagi ibu rehat..once aku dpt keje mara ni..ibu trus apply brenti keje...TERASA SGT AKU BERJAYA BUAT SEDIKIT BEBAN IBU TERLERAI..n now she is able to be with ayah all the time..

ibu jugak mmg kawan terbaik utk aku..bahkan sume citarasa aku dia tau..takyah nk tipu..aku sedih..kdg2 tak call pn ibu..tpi naluri dia sndri membuatkan die call aku..n finally terluah jugak sedih itu..

kdg2 bile tgk ibu tido aku tersenyum...sbb aku nmpk ibu penat n dapat rest..
smoga keluarga ini terus bahagia bersama..

i love u ibu.ai ai aishiteru..happy mother's day..



ibu..ya akn usahakan utk realisasikan impian ibu yang ibu kemukakan pada ya baru2 ni sebelum ya berumah tangga ke ape ke..ya akn ingt impian n ape yg ibu nk sgt2 tu,percayalah..ya sedang usahakan...


can't stop thinking of u ibu..n syukur sgt Allah tak ambik ibu...sbb Allah tau aku takkan pnh kuat tanpa ibu...n can't even imagine kalo satu hari nnt ilang ibu..

3 comments:

leyzajamil said...

hurm..berbakatnya dia..ada blog da lama dah tak habaq pon eh..nice blog nadia :)

intz said...

jgn cedihhhh... jom wat ni
wat ni...suka2

http://2011journeyme.blogspot.com/2011/05/gimme-five.html

safanadia said...

hee kak liza..takde bakat pn..just tulis ikut ape yg dirase..along pn ade blog..pollow la die

Post a Comment