Friday, February 25, 2011

Allah knows it the best..

live dari kota kinabalu..mari persembahkan kisah chapa ke sabah.

uish byk ni nk citer ni.

sila jgn menguap terlalu awal!

why aku ke sabah?
ok.its like finally i got a job,yg mane sblm ni after tahun kesdihan aku labelkan utk 2010..cian kat 2010..[mangsa keadaan],mane tak nyer dalam tahun ni mmg byk suke duka..mencari cara utk menjadi positif dari sehari ke sehari..walaupn dlm mase yg same aku gstt kat teknik..tpi still rase cam penganggur terhormat la..bile org tnye kontrak ke?so sampai bile blh keje situ...sume tu soalan membunuh la..akhirnye bulan oct 2010,aku terpanggil utk isi jwtn kosong Pensyarah/Guru MARA..thnx to syera yg share info..so aku pn pjg2kan iklan gtau org2 lain yg jugak penganggur seperti aku..stage ade 3..so aku mula rase tanak menaruh harap yg tinggi..bile pegi 1st stage exam..dgn ramainye manusia..aku mula rase...erm[ko tau la ape aku rase]..

then dlm bulan seterusnye check result..alhamdulillah Allah izinkan lulus...sbb aku kalo ujian2 sahsiah ni mmg slalu terkandas..dlu PTD pn kantoi part exam..so stage kedua is microteaching..actually aku sgt eager nk share story morry ni awal lagi..dari last year..tpi aku tanak crita takot tak dpt...biarlah rahsia dlu..so pengalaman microteaching n lokasi kali ni adalah seremban..Kolej Mara Seremban..ohh lupe cite,for the 1st stage kat seri iskandar..n punye tanak ayh ibu mengharap..aku just suh dorg send aku je..then aku survive ngn syera..n kali kedua ni pn skali lagi takmo diorg mengharap..so aku tumpang rumah islah[my exrumate di pasum dlu]..n ayh ibu di rumah along sbb kononnye irfan dah nk lahir time tu...tpi irfan tak nak lahir slagi acik dya dia takde..heheh

menunggu result for 2nd stage ni mmg hasab..punye la lame..dari early dec dok check sampai end of dec tak jugak kuar2...mmg menguji btul..and skali lagi Allah izinkan utk lulus..

menanti stage terakhir...aku mula cuak n start mengharap...ok..sile mengharap bile dah last stage..sbb perlu berjuang habis2an.interview kat medan MARA kl..n skali lagi aku takot ayh ibu mengharap..so aku ditemani along utk ke interview...bile start kenal2 calon2 lain..almaklumla,aku calon terakhir yg akn diinterview,so aku mmg tak senang duduk.calon2 lain ramai yg dh mmg ade education background..ade yg mmg bond ngn mara,ade yg ex-mrsm[kelebihan tu]..and chapa sekadar memenuhi undangan je tnpe ade strong qualification yg blh buat panel tu ckp..WOW!!..aku tnye2 org HR tu bape calon fizik yg dtg interview since interview ni dijlnkan for a week..brother tu ckp 60 ade kot yg sampai ke final ni...so aku tnye lagi..mara nk pakai bape?die ckp less than 10...so i was like...ala mmg memenuhi undangan jeke ni..

masuk je bilik interview,aku start ditnye mcm2..n paling aku tak prepare,panel tu semangat lak nk tnye pasal projek thesis final year dlu...mmg aku dah lupe kot..die kagum sbb penah menang medal..[sedikit sbyk aku teringt dr zul]...umai msti gelak bace ni.

so akhir aku menanti keputusan setelah abes ketiga2 stage nk masuk mara ni..n mase tu dah pn 2011 muncul...

so almost a year dok ipoh..mmg honestly terasa bosan..tpi bnar la kate pepatah..[Allah knows it the best]..pepatah ke tu??aku dok ipoh..aku jaga ayh ibu.walaupn aku tak jaga sgt pn..n lebih kepada mereka yg jaga aku...tpi atleast ayh tak perlu drive lagi..n ade org temankan die makan cekodok sesame.

tanggal 29 jan pukul 11mlm..ayh dikejarkan ke spital.semlman aku n ibu tak tdo..genap je kul 12..aku bisik kat ibu..last year 30/jan ya tak tdo jugak sbb along kawen..tpi tak tdo utk menda yg happy..but 30/jan disyear ya tak tdo jugak..tpi tak tdo utk menda yg tak happy...ayh ditolak ke wad jam 4pagi..n stay sampai 31 jan..sekejap je..ayh dah blh balik.pagi tu jugak adalah tarikh2 keramat utk aku,pagi tu teknik call suruh sambung kontrak di sekolah men teknik..aku happy sgt..bersyukur mmg tak terkata..ditmbh berita happy sbb ayh dapat kuar wad.saat tu aku mula hargai,kan ade hikmahnye keje ipoh je.aku ade disisi parents.

berada kat wad menunggu urusan discharge ayh.dlm kul 4 camtu aku dikejutkan dgn panggilan mara.mmg terkejut sgt bile tau aku lulus utk ujian mara..tpi diberitakan akn diposting ke sabah..mmg berderu air mata ni mengalir..tuhan saje yg tau saat itu..sampai aku berterus terang dgn staff yg call tu..aku berat nk ckp terima..almaklum la,ayh tgh sakit n kalo aku keje sampai ke sabah..sape nk jaga ayh..plus ibu tak blh drive..kalo jadi cam sesak nafas tgh mlm..sape nk bwk??aku terfikir utk menolak pada awalnye walaupun proses yg aku lalui sgt pjg utk dptkan jwtn ni..akk staff tu kuatkan aku lagi dgn bgtau yg calon terpilih cume 5org..n rugi kalo aku tolak sbb beribu lagi yg masih menanti..yg apply termasuk subjek2 lain 32ribu org...fzik yg ke interview 60..n diorg cume amik 5org..n antara 5 tu adalah aku..mula aku berfikir2 balik..kalo aku tolak keje kali ni mcm tolak ibm dlu..aku akn menyesal seumur idup...akhirnye aku terima dgn tangisan je teman mase tu

ayh still blum tau brita ni...ibu pn semlman nanges sbb aku akn kesabah..die redha tpi die sedih sbb terpakse pisah jauh...make it short..after a day,baru ayh dpt berita..ayh positif.

n dats story larh yg membawa aku ke bumi sabah hari ini..naik flight alone..mmg membuatkan aku kagum dgn diri sendri..chpa yg dlunyer penakut terpaksa tdo sorg mlm2 yg mendatang..aku kena kuat..n yeah all i can say is

 when aku ke sabah??
akhirnye aku terbang jam 4.25ptg sabtu 19/2/2011..
my dear irfan yg nyenyak tdo

fly sorg!!sile bangga

sampai kat k.k pn dah mlm..singgah 1st supermarket bli mknan skit..buat aku tergelak sengsorg..bile bace sign "exit from here" ditulis sebagai "KELUAR DARI SINI"..ko halau aku ape??hehehhe

where:::currently chapa di MRSM kota kinabalu..nk address??heheh..pape pn..tmpat yg indah..pngalaman yg jugak bakal indah..doakan chapa happy disini

9 comments:

radzdynna said...

ak ada post something yesterday but it seems likeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.........eeeerrrrrrrrrrrr, ke tenet ak rosak time tuh??? hish..
ok2...ak da lupa apa yg ak nk tulis smlm..
tp yg penting,ak komen!ngeeeee

noorhafhizah said...

safa...muda2 ni merantau takpe...cari pengalaman banyak2....ala tak jauh mana sabah tu..naik flight 2 jam setengah je..akak naik bas dr KT ke ipoh..7 jam kot ...:)

anyway, tahniah sekali lagi!!!

safanadia said...

rad..ko mmg slalu begitu..pelupa..

safanadia said...

kak fiza..sfa sdg berusaha menyesuaikan diri ler ni...naik flight mmg kejap je..tpi fulus la kna ready..skali melayang beratus

uchiha ct-k said...

SAFA!

1. kte memang tergelak pun time dr.zul tu...hahahaha....

2. tahun 2010 memang x best kan? huuu....

3. chapa sudah matang! yeayyyyy!!! hahaha

4. kte x tau nape skang kte ske tulis dalam point macam ni...huhu...

ok....kte nak KELUAR DARI SINI....bye! c ya! ;)

safanadia said...

ko lagi matang la mai..sbb sudah pndai wat point form

Hayati Hanuni Halin said...

kamu!!!! hahahhahaha.....
=)

take care there...=)

Site Akhwat dan Ikhwan said...

Assalam, please help my blog? How could learn to be like a you is, it wonderful, the design is beautiful. Follow each other so well, I like almost all the posts brother. I wait you follow me! www.siteislami.co.cc

safanadia said...

broter?huh?spam ke ni

Post a Comment